CARA BUAT MEE
REBUS UDANG JAWA
PENGENALAN
Mi
rebus atau Mee rebus (ejaan Malaysia dan Singapura ), adalah hidangan mi
popular di Indonesia, Malaysia , dan Singapura.Hidangan ini diperbuat daripada
mi kuning, yang juga digunakan dalam bahasa Hokkien mee , dengan kari seperti
sedikit kuah pedas dan manis. Kuah itu dibuat daripada kentang , serbuk kari ,
air , kacang soya masin, udang kering , dan kacang tanah. Hidangan ini adalah
dihidang dengan telur rebus , limau limau kasturi, daun bawang, saderi Cina ,
cili hijau , tauhu firma goreng ( tau kwa ), bawang goreng dan taugeh .
Beberapa kedai-kedai makan disaji dengan daging lembu, walaupun jarang didapati
di pusat-pusat penjaja, atau menambah kicap gelap kepada mi apabila dihidangkan
. Hidangan ini juga sesuai dihidang dengan satay.
Pada
masa lalu , mi rebus telah dijual oleh penjaja mudah alih yang dijalankan dua
bakul atas basikal. Satu bakul mengandungi dapur dan periuk air mendidih, dan
lain bahan-bahan untuk hidangan.
Di
kawasan tertentu , disebabkan oleh keadaan tempatan, pelbagai jenis yang sama
dengan Mi Rebus dipanggil Mee Jawa , Mi Jawa atau Papa Jawa , walaupun ini
adalah salah satu nama yang popular , kerana orang Jawa, Papa Jawa adalah
berbeza daripada Mi Rebus . Hidangan yang serupa dengan Mi Rebus di Indonesia
dipanggil Mie Celor , dan ia adalah popular di Palembang.
Resepi
Mee rebus udang adalah hidangan tempatan popular terdiri daripada Hokkien mee
(mi kuning tebal) dalam sup tulang daging dan stok udang diperbuat daripada
kepala udang dan kerang, dan dihias dengan taugeh, hirisan daging dan udang,
dan Kangkong (convulvus air). Nama hidangan berasal dari Hokkien Street, di
mana Hokkien mee telah dibuat dalam tempoh selepas perang.
Hari
ini, hidangan ini adalah rebus-goreng dengan bawang putih, telur, kicap, mi
kuning, bihun, taugeh, udang dan sotong. Satu stok berperisa juga penting untuk
hidangan yang lazat, dan biasanya diperbuat daripada merebus kepala udang,
kerang dan ikan kering. Untuk memasak hidangan ini, mi akan dituang dengan stok,
rebus selama satu minit sambil menambah makanan laut, kemudian goreng hingga
lembap. Daging juga merupakan sebahagian penting dalam Hokkien Mee Udang; Walau
bagaimanapun, kebanyakan gerai-gerai menggunakan kurang atau tiada daging pada
hari ini kerana ia dianggap sebagai tidak sihat.
Cili
Sambal dan limau juga biasa digunakan sebagai
topping untuk hidangan ini, memberikan kekuatan batin yang tambahan dan
tanginess. Beberapa gerai juga menghidangkan menu ini dengan daun Opei (kulit kelapa
lembut), untuk meningkatkan aroma hidangan.
CARA BUAT RESEPI MEE
REBUS UDANG JAWA
Bahan-bahan:
·
400g mee kuning - celur n toskan
Bahan
tabur/hias:
·
tauhu goreng - goreng n hiris...
·
sawi dan
taugeh.....dicelur
·
lada merah - hiris ..
·
daun sup/daun bawang - hiris
·
telur rebus
·
limau nipis@ limau kasturi
·
jeruk lada@ cili...
·
bawang goreng jika ada
BAHAN
UTK KUAH
·
5 btg atau lebih cili kering
·
segenggam udang geragau - ( dikisar )
·
1/2 biji bawang besar @ 3-5 biji bwg merah
·
2 biji bawang putih
·
1 inci halia
·
1 inci lengkuas
·
2 sudu makan sos tomato -Boleh ganti dengan air asam jawa
·
2 biji keledek sederhana - rebus dan blend dengan air rebusan
daging@udang.
·
300g daging - rebus hingga empuk n hiris nipis. air rebusan
ketepikan
·
5++ ekor udang segar -(resipi ini guna 15 ekor), rebus seketika
jgn terlalu lama nanti isi udang keras..... air udang ketepikan.
·
gula melaka....secukup rasa
·
garam n perasa (jika suka)
·
air secukupnyer - jika kuah terlalu pekat
·
10 ekor udang dibuang kulit dan diblend
·
1/2 sk serbuk kunyit..
Cara-cara:
1. bwg besar@bwg merah,bwg putih
dan lada kering potong2 kemudian goreng sekejap dengan minyak yg sedikit.angkat
sebelum hangit.
2. blend bwg n lada kering td dan
masukkan juga halia dan lengkuas hingga hancur.( +udang sekali * )
3. panaskan minyak. tumis bhn
blend hingga pecah minyak. masukkan sos tomato n udang geragau/udang kering
kisar... tumis lagi.
4. masukkan air rebusan udang, n
keledek.perasakan dengan garam n gula. didihkan hingga kuah agak pekat! jika
terlalu pekat sgt tmbhkan air yer..last sekali baru masukkan udang. tutup api.
5. hidangkan mee dengan telur
rebus, tauhu goreng, taugeh, sawi,limaukasturi/nipis, daun bwg, bwg goreng,
lada merah, jeruk chili/jeruk lada dan curahkan kuah tadi. siap!
Sebelum
dihidang, mi kuning (mi telur sering digunakan sekarang) dan bihun (mi beras
atau vermicelli) perlu dicelur. Sup kemudiannya ditambah kepada mi dan mangkuk
digarnis dengan udang masak dan daging dihiris nipis, taugeh dicelur dan
Kangkong, dan bawang merah goreng. Ia adalah tradisi terdahulu dengan lemak
daging yang digoreng rangup tetapi atas sebab-sebab kesihatan, ini telah perlahan-lahan
ditinggalkan.
Lucky Club Casino Site 2021 | Lucky Club Casino
ReplyDeleteLucky Club Casino luckyclub.live is a fun place where players of all skill levels can enjoy a casino filled with games in an atmosphere that is truly exhilarating. You can
Casino, Hotel and RV Park - MapYRO
ReplyDeleteFind your perfect Casino, Hotel and RV Park 충주 출장샵 in Murphy, North Carolina. Find reviews and ratings for 김천 출장샵 Casino, 목포 출장마사지 Hotel 창원 출장안마 and RV 영주 출장안마 Park in Murphy.
joya shoes 390j8yymro801 joyaskodanmark,joyaskonorge,joyaskorstockholm,joyacipo,zapatosjoya,joyaschoenen,scarpejoya,chaussuresjoya,joyaschuhewien,joyaschuhedeutschland joya shoes 272t9hcnmn550
ReplyDelete